Dansk friskoletradition inspirerer reformvenlige kinesere
Oktober 2021
Danmark har en unik friskoletradition med efterskoler, højskoler, friskoler, privatskoler, lilleskoler og andre selvejende institutioner. Det har den kinesiske professor Yang Dongping også fået øjnene op for, og lørdag d. 23. oktober kl. 12.30 (dansk tid) er han som formand for det anerkendte 21st Century Eduction Research Institute vært for et stort on-line uddannelsesforum, hvor Danmark er inviteret med.
Her vil tidligere højskoleforstander Mogens Godballe fortælle om højskoler og Grundtvig, international koordinator Jakob Clausager Jensen, Efterskoleforeningen, har fokus på efterskoler og dagtilbudsleder Mette Hjorth, Børnehuset Skoven vil fortælle om dagtilbud og brug af naturen i børnenes dagligdag. Oplæg efterfølges af dialog med Yang Dongping over for et stort online kinesisk publikum.
Tjek WeChat-link her
Fokus på innovation
Hvert andet år står instituttet 21st Century Eduction Research Institute bag et ”LIFE Education Innovation”-event, som netop er startet og slutter med topmøde i december – i år er det 4. LIFE Education Summit. De næste tre måneder er der forskellige fora/festivals: "LIFE Education Innovation Live Forum", "LIFE Education Innovation Festival" og "LIFE Education Innovation Ceremony". Vi deltager i det første forum – LIFE Education Innovation Live Forum.
Danmark blandt de få inspirationslande
LIFE education-eventet omhandler innovation i Kinas uddannelsessystem og har blandt andet fokus på større lighed mellem land- og byskoler, mindre arbejdspres for eleverne og nye undervisningsmetoder. Kun få lande er inviteret med. Udover Danmark deltager Tyskland, hvor fokus er på erhvervsuddannelser, USA fortæller om PBL – problembaseret læring og Canada om erfaringer med brug af natur i undervisning. Finland har fokus på akademisk kontra praktisk uddannelse, mens Israel fortæller om entreprenørskab gennem uddannelse.
Danmark og danske værdier er populære
Yang Dongping var i 2018 på et to-ugers ophold på Nordfyns Højskole, hvor han fik kendskab til livet på en højskole og friskolerne, som med afsæt i mangfoldighed og en høj grad af tillid har været med til at udvikle det danske samfund. Selv om dansk friskoletradition har en over 150-årig historie, er tankerne nye i en kinesisk kontekst, Yang Dongping blev fascineret af ideerne bag, og hvordan de er blevet ført ud i livet.
Det er i øvrigt ikke mere end en måned siden, at Danmark og danske værdier også var på tusindvis af skærme i Kina, da Learnforlife.dk i samarbejde med China Education Forum arrangerede 2. udgave af det dansk-kinesiske uddannelsesforum China-Denmark Education Forum. Her var det overordnede tema Trivsel, som foregik i dialog med danske og kinesiske uddannelsespersoner på et 6 timer langt forum, som over 1,3 millioner kinesere fulgte online.
Læs mere under øvrige nyheder på sitet